Conspiratia revine 2: Vanatorul de munte si primul convoi KdF din Romania

02.01.2014 BeetleEvents

compilata de Valee

Acum niste ani, cand inca nu aveam broscuta si tot ce stiam despre aceste masini aflam de pe net, gasisem pe forum o rubrica haioasa pe care o urmaream frecvent. Se numea “vazut in trafic” iar colegii forumisti puneau poze cu masinile celorlalti pasionati de fiare pe care le vedeau pe strada. Vedetele erau si de aceasta data masinile broscarilor, iar dialogurile colorate dintre cei spionati si urmaritori (mai ales in cazul in care masina era parcata intr-un loc unde se presupunea ca nu are ce cauta :D) erau de-a dreptul savuroase.

Ei bine, joaca noastra de la inceputul anilor 2000, pe cat de amuzanta poate parea, nu este nicidecum o gaselnita recenta. Se pare ca acolo unde apare un beetle se ivesc automat si paparazzi de ocazie :))

Vara trecuta va povesteam despre prima intalnire broscareasca din Romania care a avut loc la Ateneu, in Bucuresti.

kubel_athenee

Informatia ne-a fost pusa la dispozitie de prietenul Bogdan Beldianu, care scrisese pe blogul sau despre fotografia de mai sus: “In prim plan se afla doua VW Käffer si un kubelwagen in fata Hotelului Athenee Palace din Bucuresti. Cu ajutorul lui “google translate” am ticluit explicatia gasita in carte pentru aceasta fotografie: in 1941 Ministerul Afacerilor Externe al Reich-ului a trimis in Afganistan un convoi din care fac parte si cele 3 masini. Convoiul a plecat din Berlin si s-a oprit intr-un oras din Balcani unde a fost facuta aceasta fotografie (orasul neprecizat in carte este evident Bucurestiul). Se ofera si cateva informatii legate de aceste masini: vopsea lucioasa, bari cromate, claxoane. In fotografie identificam si alte “accesorii” ale masinilor trimise in Afganistan: portbagaje in partea superioara a celor doua vw kaffer (interesant este ca acestea sunt diferite constructiv) si lampi “notek” pentru toate cele 4 masini ce pot fi identificate ca facand parte din amintitul convoi. Prima masina din dreapta imaginii, care judecand dupa lampa “notek” facea si ea parte din convoi, pare a fi un Hanomag. Este o fotografie foarte frumoasa si cea mai veche fotografie in care apar masini Volkswagen facuta in Bucuresti”.

Reconstituire povestii convoiului broscaresc a continuat cu ajutorul unui alt prieten. O fotografie primita de la Razvan Weselowski ne reintroduce in atmosfera anilor ’40: “Iti trimit de la Paolo o poza din Romania 1941 cu vanatorul de munte si cu 2 masinute, aceleasi pe care le-am regasit in articolul tau”.

split

Si cum prietenii nostri sint nu doar pasionati de masini ci si bine informati, fotografia a venit la pachet cu continuarea povestii.

“Am gasit istoria celor 2 masini!!!!!! E bestiala:
Vara 1941, 2 masini type 82E din pre-productie, au fost trimise spre Kabul in teste. Aveau sasiu de Kubelwagen, cu reductoare si suspensii inaltate si 150 de kilograme in plus fata de un KdF normal. Au ajuns fara probleme la Kabul unde au fost distruse de soferi pentru a nu ajunge in mainile trupelor aliate care ocupasera deja o parte a Persiei. Productia a fost sub 700 unitati. Motor de 932cc si 23,5cp, din martie 1943 motor de 1131cc si 25cp.
Dr. Porsche le-a denumit: “Leichter Personenkraft wagen Typ 82 E” si au fost folosite ca masini de comandament”, incheie Razvan mailul. Nu inainte de a atasa si cateva fotografii ale unui exemplar asemenea celor care au trecut prin Romania anului 1941.

split-colaj

Pozele sunt facute de Kobus Cantraine de la Airmighty.

UPDATE

Se pare ca atunci cand impartasesti lucruri frumoase care iti bucura sufletul, ii faci si pe altii sa se prinda in jocul tau. Legendarul Fikat a vazut pozele cu convoiul si si-a adus aminte ca vazuse pe un forum polonez mai multe imagini cu aceste masini. Le atasam mai jos, cu multumirile de rigoare.

Primul KdF type 82e

image

A doua masina din convoi

image

Punctul de plecare: Berlin 27.05.1941

image

Vedere de pe autostrada 🙂

image

Si ultima imagine, poate cea mai simpatica dintre ele: Kubelwagen si echipa din convoi, relaxandu-se dupa ce au trecut Dunarea 🙂

image

Spread the love