O primavara frumoasa sa aveti, dragilor!

01.03.2014 BaltaOur cars

Un mesaj de-a gata recomandat de site-uri de specialitate pentru ziua de 1 martie suna cam asa: “Primeste primavara in viata si in suflet… deschide-ti aripile si incearca sa zbori… inchide ochii si incearca sa visezi… nu-i asa ca e minunat?” :))

martisor

Daca ne uitam in mitologia romaneasca, lucrurile stau un pic diferit: “In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia, inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor – fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte”.

Pentru noi, fetele din Balta, martisorul venea inevitabil cu acel dar micut, personalizat si daruit din suflet de catre Mircea. Pentru Dana o casuta din povesti, pentru Ligia un Broschi galben cu aripi negre, pentru Rocs un Oaky galben, pentru Vali o Perlutza alba. Plus altele pe care doar el si fetele care le-au primit le mai stiu.

Acest martisor de Balta insemna inevitabil si un alt lucru: a venit primavara, belitilor! Scoateti broastele, schimbati uleiul, verificati motoarele si la drum cu noi!

O primavara frumoasa cu drumuri bune sa aveti!

Spread the love