1 Decembrie – Ziua Ciorbei de fasole

01.12.2013 BaltaBeetleEvents

“Ce faci, fata mica? Mai stai mult? Haide, ca ciorba de fasole e gata”. In fiecare an, se repeta acelasi ritual: eu la birou, ei in Balta invartind in oala cea mare in care se fierbea toata ziua ciorba de fasole cu afumatura. Musai fara tarhon, ca sa manance si “Ala mic si verde” 😛

fas2

Era specialitatea lui, o prepara cu drag si, inca de la primul castron, ziua de 1 Decembrie a capatat un alt sens pentru noi toti. Din Ziua Nationala a Romaniei s-a transformat in “Ziua ciorbei de fasole”.  Stiu ca pentru majoritatea “Ziua ciorbei de fasole” poate suna exagerat, dar pentru o mana de prieteni stransi in jurul lui Mircea, 1 Decembrie incepuse sa nu mai aiba rost fara acest ritual.

colaj1

Aproape toti aveau o zi libera de la munca. Nici parada militara de la Arcul de Triumf, nici festivitatile de prin parcuri sau de la malluri nu aveau atata lipici ca Balta lui Mircea.

Soba din Pestera lua o pauza de la preparatul cafelei sau a vinului fiert si, pentru o zi, devenea punctul de atractie al micutului cerc broscaresc.

fas3

Unii profitau de ocazie si mestereau la masini. Altii se adunau pe langa ei ca “bejnitele”, unii intretineau atmosfera cu povesti pescaresti sau prelegeri savante iar alesii ii supravegheau din balcon :)) Tot acest microunivers functiona din pasiune si din dragul de a-i vedea pe ceilalti si de a sta la povesti cu ei. Iar Mircea ne intampina pe toti cu celebrul “Bine ai venit, belitule!”

colaj2

Din drag de oameni, Mircea a extins traditia ciorbei de fasole si la cateva editii de BBM – by Volkswagen Classic Club. In timp ce multi dintre voi participati la parade, la concursuri sau, pur si simplu, stateati cu burta la soare, Mircea impreuna cu o echipa de voluntari (mereu altii) trebaluia de zor.

fas5

fas4

De cateva ori i-am reprosat ca sta la cratita, in loc sa se distreze asa cum faceau ceilalti. De fiecare data a zambit si mi-a zis “Las’ ca stiu eu mai bine”. Si dupa multumirea celor care se asezau la coda pentru ciorbita de fasole parea ca stie ce face.

fas6

Ultima “Zi a ciorbei de fasole” a fost pe 1 decembrie 2011. Apoi destinul a curmat necrutator aceasta traditie frumoasa. Chiar daca sobita din Pestera nu s-a mai aprins de doi ani, pentru noi 1 Decembrie va ramane mereu “Ziua Ciorbei de fasole”.

fas1

Spread the love